Champagne is een mousserende wijn geproduceerd van druiven geteeld in de regio Champagne in Frankrijk. Deze wijn volgt expliciete regels waarbij de tweede gisting in de fles plaatsvindt en koolzuur ontstaat. Sommige gebruiken de term Champagne als een generieke term voor mousserende wijn, maar de meerderheid van de landen behouden de term uitsluitend voor mousserende wijn die afkomstig is uit de Champagnestreek en wordt geproduceerd volgens de regels van de Appellation d’Origine Contrôlée.

De primaire druiven gebruikt bij de productie van Champagne zijn Pinot Noir en Pinot Meunier, maar ook Chardonnay. De Champagne appellation wet staat alleen druiven toe die volgens de regels geteeld worden en in de specifiek aangewezen percelen groeien.

Champagne werd in de 17e, 18e en 19e eeuw geassocieerd met royalty. Toonaangevende fabrikanten hebben zich ingespannen om hun Champagnes met adel en royalty te associëren door middel van reclame en verpakking. Dit leidde uiteindelijk tot populariteit onder de opkomende middenklasse.